Nieuwe stap

‘Ik ben begonnen met het schrijven van een boek. Alweer eigenlijk, maar dit keer doe ik het niet alleen. ‘Ondernemers met een goed verhaal’ is het traject waar ik me voor ingeschreven heb en het helpt me nu al enorm! Niet alleen bij het schrijven van mijn boek, maar ook in mijn ondernemerschap. Hoe ga ik namelijk verder als zelfstandig ondernemer? Voor wie ga ik mijn boek schrijven? Welke richting wordt mijn hoofdweg? De vragen die ik krijg verplichten mij om de afslag te kiezen. Steeds meer besef ik me hoe belangrijk keuzes in je leven zijn! En tegelijk hoe lastig! Maar oefening baart ook hierin kunst!

Naast het schrijven van mijn boek zet ik, twee jaar na het omgooien van mijn leven in Nederland, ook de volgende stap met Rederij Anna. Ik heb vertrouwen en rust in het eigenaar zijn van de veerdienst en de salonboot Anna is zover ingericht dat ik ook haar in kan gaan zetten om het plezier van op het water zijn te gaan delen. Het waren 2 bewogen en leerzame jaren. Langzaam is het vertrouwen de spanning over gaan nemen. En natuurlijk komt die spanning weer bij het zetten van een nieuwe stap, steeds weer. Maar als je alle stemmetjes in je hoofd om weet te draaien, dan wordt het steeds makkelijker om, door je angst heen, het toch weer te gaan doen! Omdat ik weet hoe mooi het leven achter je angst is. En hoe het voelt als je weer iets overwonnen hebt. Steeds als ik bang ben, denk ik aan de 2x dat ik de Pacific ben over gezeild, hoeveel spannender kan het zijn dan dat? En de andere uitdagingen die ik ben aangegaan, ik heb ze allemaal overwonnen, dus waarom deze niet? Dat geeft dat het vertrouwen overheerst, bij iedere sprong die ik waag. Er gaan deuren open bij iedere nieuwe stap die ik zet. Als ik nu nog in een huis had gewoond, had ik niet meegemaakt wat ik afgelopen 2 jaar heb meegemaakt, niet geleerd wat ik nu heb geleerd en dan had ik bepaalde mensen niet ontmoet. Ik had het nooit willen missen!

Hoe er deuren opengaan, na een keuze die je maakt, blijkt weer uit mijn keuze om met de salonboot te gaan varen in Dordrecht. Sinds kort is er een branche organisatie actief, die rondvaarten wil gaan promoten hier, gaan samenwerken, elkaar stimuleren en er komen nieuwe steigers voor rondvaartboten in Dordrecht. Dit wist ik vantevoren echt niet. Ik kan er nog niet alles over zeggen, maar dit kan weer geen toeval zijn. Je moet het niet allemaal alleen willen doen, vraag hulp, doe het samen, informeer, wees niet bang om naar buiten te treden. Juist die ene tip kan je wellicht verder helpen in je proces. Praat ook alleen met mensen die enthousiast zijn over je plan. Mensen die je aan het twijfelen brengen helpen je niet verder, hoe goed bedoeld ook. Dat is zo leuk in de wereld waar ik nu in zit. Hier in de Nieuwe haven wonen allemaal mensen die het bootleven begrijpen. En niet alleen hier, ik ontmoet veel bootbewoners en bootliefhebbers en die snappen mij. Ik deel graag het bootleven met mensen, om je te laten ervaren hoe varen en laten varen, letterlijk en figuurlijk, je rijk maakt.

De rondvaarten in Dordrecht worden een ware belevenis, een belevenis dichtbij huis. Want avontuur hoef je niet altijd ver weg te zoeken. Ik wil rondvaarten met thema’s gaan organiseren. Zo wil ik muziek aan boord, verhalenvertellers, workshops, lezingen en meer. Een heerlijk ontbijtje van Nobels’ brood of een lunch van Finn’s eten en drinken. Dit zijn plannen, maar plannen zijn er om uit te voeren! Ik ben nog bezig met mijn website, maar je kan het proces wel volgen:  http://www.salonbootanna.nl en/of https://www.facebook.com/RondvaartDordrecht/?modal=admin_todo_tou